Alternatieve citytrip: Triëst

Sla onverwachte wegen in tijdens een stedentrip naar Triëst in Italië.

Hoe bijzonder is deze stad: bijna aan alle kanten omringd door Slovenië. Een Italiaanse stad die ooit de belangrijkste haven van het Oostenrijks – Hongaarse Rijk was. Het is een mooie mix van Romaanse, Germaanse en Slavische invloeden en Triëst zou zo maar de meest Europese stad van allemaal kunnen zijn.  De stad heeft een bewogen geschiedenis. De oorspronkelijke naam die werd gegeven aan de Romeinse kolonie van Keizer Verspasianus was Tergeste. Toen gelegen op de plaats waar nu de kathedraal San Giusto staat.

De stad heeft nog steeds een deftige sfeer en doet in zijn geheel denken aan Wenen. Dit is niet echt verwonderlijk gezien de historie van de stad. Het centrum is net zo groot dus je kunt lopend op ontdekking uitgaan.

Er is genoeg te doen. Neem bijvoorbeeld het mooie 18de eeuwse stratennetwerk ten noorden van het plein Piazza dell’ Unità. Dit netwerk vormt de Borgo Teresiano met in het hart het Canal Grande. Het plein zelf is een mooi startpunt voor een een wandeling door de stad. Loop verder langs de kust richting het noorden naar het prachtige witte Castello di Miramare, dat in het midden van de 19e eeuw het thuis was van de Oostenrijkse Aartshertog Maximiliaan.

Zoals genoemd zijn er duidelijk invloeden vanuit Oostenrijk te zien in deze stad. Neem de Weense cafécultuur. Om die reden drinken de mensen uit Triëst, de Triestini, twee keer zoveel koffie als de gemiddelde Italiaan. En die drinken al veel koffie…..

Zorg zeker dat je de tijd neemt om plaats te nemen aan een tafeltje in een café en wordt onderdeel van deze lokale koffiecultuur. Een espresso wordt hier een    ‘un nero’ genoemd en een macchiato ‘un capo’. Wel zo handig om te weten.

Over eten en drinken gesproken: vis is het hoogtepunt van de menu’s in Triëst. Naast chique restaurants vind je er ook eenvoudigere restaurants met cicchetti  (hapjes in de stijl van Venetië) en visbuffetten. Wat dacht je van inktvissen spaghetti?

Dus wil je een keer een paar heerlijke dagen in een mooie stad? Vraag je Travel Manager van Face2Face Travel naar de mogelijkheden. Benvenuto a Trieste!