Bonaire: once a visitor, always a friend

Bonaire….. het eiland in de Caraïbische zee – qua omvang nog kleiner dan het Nederlandse Texel – is een paradijs op aarde.

Een paradijs voor duikers en snorkelaars, maar ook voor natuurliefhebbers, zonaanbidders en vooral levensgenieters. “Once a visitor, always a friend’ is absoluut de waarheid.

Hagelwitte stranden met wuivende palmbomen en een azuurblauwe zee met bijzonder koraal en schildpadden. Felgekleurde huisjes, nieuwsgierige leguanen en roze pop of colour flamingo’s. Leuk weetje over deze dieren: ze staan op één been om zichzelf warm te houden. Dat zou je niet verwachten in de Caribbean.

Een onbewoond eiland gevoel: dat is Bonaire!

De overheid van Bonaire steekt enorm veel tijd, geld en energie in het beschermen van de onderwaterwereld en het koraal rondom het eiland. Zo heb je om het water in te gaan de zogenaamde Stinapa Penning nodig. Tijdens een korte cursus leer je alles over de onderwaterwereld, wat wel en vooral wat niet mag. Penning in het bezit? Het perfecte vervoermiddel op het eiland is de zogenaamde pick up truck, ideaal om de ruige natuur mee te trotseren en de vele duikapparatuur mee te nemen. Zo zijn er veel bijzondere plekken om de zee in te gaan. Deze spots staan aangegeven met knalgele stenen waarop een duiker met de tekst enter staat. Ligt deze steen er niet dan is het een ‘no go’ area.

Extra bijzonder is de 1000 steps: Na een smalle, slingerende weg kom je aan bij een baai waar je mond van openvalt. Zoek een plekje in de schaduw en geniet van het uitzicht of daal de 1000 steps af naar de zee en ontdek de bijzondere onderwaterwereld. Naast snorkelen en duiken zijn er genoeg andere dingen te doen en te ervaren op het eiland. Zo is een dagtrip naar het onbewoonde Klein Bonaire een must. Ook de zoutpannen en oude slavenhuisjes mogen niet worden overgeslagen. Meer actie? Rijd richting Lac Bay en stap daar in een kano richting de mangrovebossen.

Dus ben je op zoek naar rust, lieve mensen en een adembenemende flora en fauna, denk dan eens aan bon bini Bonaire.