Bordeaux ‘Duurzame Stedentrip’

Een stad met duizend-en-een gezichten: een bezoek aan Bordeaux voelt als een complete vakantie. Want de hoofdstad van Zuidwest-Frankrijk is zowel een plaats vol tradities, als een hippe stad waar een moderne wind waait. Met het rijke historische erfgoed als een perfect decor voor de bruisende lokale culturele scene. De stad is ook ideaal voor wandelaars en fietsers die een gastronomische wereld willen ontdekken waar de Franse art de vivre ouderwets in het vaandel staat. Voor iedereen die zin heeft in een compacte trip vol kunst, historie, lekker eten, wandelen, fietsen of luieren: Bordeaux is je stad.

Bordeaux neemt zijn verantwoordelijkheid
Bordeaux heeft gekozen voor een verantwoord toerisme. Openbaar vervoer, accommodaties, activiteiten: de keuze aan duurzame mogelijkheden is enorm. Denk aan wandelen door Vieux-Bordeaux, de oude wijk met zijn smalle straatjes en vele pleintjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Voor groene routes kun je het water opzoeken: langs de oevers vind je overal wandelpaden. En uniek: de stad was de eerste met een Grande Randonnée® Métropolitain. Oftewel 160 kilometer goed bewegwijzerde wandelroutes door bossen en langs het water, met onderweg veel bijzondere gebouwen en ander erfgoed. Heel ontspannend. Bordeaux is ook een fietsstad, waar 1500 kilometer fietspad is aangelegd. En overal vind je restaurants met de beste producten uit de regio.

Wereldhoofdstad van de wijn
De bordeauxstreek telt 65 AOC’s en 110 000 hectare wijngaard: hou je van wijn, dan is dit je wereld. Honderden domeinen en kastelen staan open voor nieuwsgierige bezoekers die alles willen weten over de wijntradities in dit gebied. Want de gepassioneerde vakmensen vertellen graag allemaal hun eigen verhaal. De meeste adressen zijn bereikbaar per fiets of met het openbaar vervoer, zeker de wijnhuizen die vlak bij de stad liggen.

en hippe, alternatieve sfeer
Bordeaux is in niets een ouderwetse stad. Historische gebouwen worden omringd door alternatieve buurtjes en street art, zonder dat het schuurt. Neem Les Bassins à Flot, vroeger een bedrijvige wijk vol scheepswerven, nu een kosmopolitische, eclectische hippe hotspot. Er staan twee musea die je niet mag overslaan. Allereerst de verrassende Cité du Vin met zijn briljant samengestelde tentoonstelling over wijn, smaak, geur en genot, net uitgebreid met de Via Sensoria die alle zintuigen prikkelt. Het tweede verplichte adres is de Bassins des Lumières: een voormalige duikbootbunker waarin nu de grootste digitale kunstshow van de wereld huist.

Ook verrassend en anders is het Darwin Ecosystème, aan de andere kant van de Garonne. In een oude kazerne is hier een plek gegroeid waar mensen samen werken, ondernemen, bewegen, leven, eten en kunst maken, zonder strakke kaders. Een groen economisch broeinest met een stadsboerderij, skateparks, street art en het grootste biologische restaurant van Frankrijk.

REIZEN NAAR BORDEAUX

  • Vanaf Parijs met de TGV (slechts twee uur)
  • Vanaf Amsterdam met KLM

Nieuw! Vanaf Eindhoven met Transavia, vanaf 30 maart