Guatamala: het hart van de Maya cultuur

Guatemala is een land in Centraal Amerika. Van prachtige authentieke stadjes en indrukwekkende Maya cultuur tot jungle met wildlife, schitterende meren en vulkanen: alles is er. 

Een goed begin van een rondreis door Guatemala is Antigua. Dit is de stad van de eeuwige lente. In 1773 is er herbouwd na een zware aardbeving. Omdat Antigua op 1500 meter hoogte ligt, heeft het een heerlijk klimaat. Het is hier overdag het hele jaar rond de 24 graden. Het is erg leuk om te struinen door de hoofdstraat en over het centrale plein. 

Een mooie volgende bestemming is Lake Atitlan. Dit grote meer wordt gezien als één van de mooiste meren ter wereld. Dat komt doordat het omringd is door imposante vulkanen die zorgen voor mooie uitzichten en geweldige zonsondergangen. Rond Lake Atitlan liggen twaalf dorpjes die allemaal uniek zijn op hun eigen manier. Toeristisch zijn San Pedro en Panajachel, rustiger zijn plaatsjes als Santiago en San Juan. Je kunt prachtige wandelingen maken in de bergen, vogels kijken of gewoon genieten van de leuke locaties en het meer. 

Prachtige natuur vind je bij Semuc Campey, Semuc Champey telt een groot aantal natuurlijke poelen die boven een rivier liggen. Het water is heel helder turquoise en wanneer je het ziet, wil je er het liefst meteen inspringen. De poelen van Semuc hebben zich door de eeuwen heen boven op de rivier gevormd en bestaan uit kalksteen. De rivier loopt hier deels onder de grond en komt even verderop weer aan de oppervlakte.

Het culturele hoogtepunt in Guatemala is Tikal. In het regenwoud vind je hier een groot aantal Maya tempels en ruïnes. Soms klein en vervallen en andere prachtig gerestaureerd en indrukwekkend groot. Enkele mag je beklimmen om als beloning een geweldig uitzicht over heel Tikal en de uitgestrekte jungle van Guatemala te krijgen. Er zijn apen die je kunt zien en horen, er zijn prachtige vogels: echt een heel bijzondere plek!

Op de weg terug naar Guatemala Stad kom je langs Rio Dulce. Deze rivier ligt aan de Caribische kust bij het vissersdorpje Livingston. Wanneer je van mooie natuur houdt dan is dit de ultieme plek om een paar dagen te blijven. Aan de rivier vind je de prachtige accommodaties in de jungle. Relax in je hangmat en geniet van de jungle geluiden of neem een kajak en verken de inhammen van de rivier Rio Dulce. Vanaf hier kun je terug reizen naar Guatemala Stad of sluit je reis af in Antigua. En als je toch in de buurt bent: de prachtige stranden van Belize zijn zeker te combineren.

Guatemala is een veilig en vriendelijk land, de mensen zijn hartelijk en de wegen zijn goed. Laat je verbazen door dit veelzijdige land, in het hart van de Maya cultuur!