Ben je een liefhebber van de boeken van Deon Meyer? Wil je Zuid-Afrika eens op een andere manier beleven? Dan is Koorts Spoor iets voor jou.
Reisjournalist en Zuid-Afrika-kenner Michiel van Dam stelde deze groepsreis samen. Daarvoor gebruikte hij beschrijvingen uit de roman Koorts van de Zuid-Afrikaanse bestsellerauteur Deon Meyer. Het verhaal Koorts speelt zich af in een denkbeeldig Zuid-Afrika waar, net als in de rest van de wereld, het overgrote deel van de mensheid is uitgeroeid door een virus. Hoe geven de overlevenden vorm aan hun leven? Hoe organiseren zij zich? Welke nobele karaktertrekken komen naar boven, welke lage lusten vieren zij bot?
Deze Deon Meyer-reis is samengesteld met tips en aanwijzingen van de schrijver zelf. Tijdens deze unieke groepsreis volg je het spoor van Nico Storm, zijn vader Willem, zijn vriendin Sofia Bergman en van andere karakters in het verhaal.
De route gaat langs plekken die een sleutelrol spelen in Koorts. Tijdens deze reis schuift de fantasiewereld van Deon Meyer over de Zuid-Afrikaanse werkelijkheid. Dat levert bijzondere belevenissen op die je niet snel zult vergeten. In het Kruger Park bij Hoedspruit gaan we op zoek naar de Big Five: olifant, neushoorn, leeuw, buffel en luipaard.
In de Sterkfonteingrotten zijn de oudste resten van onze menselijke voorouders op aarde zijn gevonden. Hoe overleefden zij met de minimale middelen die zij hadden? De gigantische Vredefortkrater is miljoenen jaren geleden ontstaan door de inslag van een meteoriet. Hier schuilde Nico Storm met zijn vader om van het virus te genezen.
Wie Kimberley zegt, zegt diamant. De voormalige diamantmijn is het grootste door mensen gemaakte gat op aarde. In Kimberley maken we ook kennis met de culturele erfenis van de oorspronkelijke bewoners van wat nu Zuid-Afrika is. Deze Khoisan werden door kolonisten verjaagd en uitgeroeid. Zij werden vroeger Bosjesmannen en Hottentotten genoemd, maar die termen worden nu als beledigend beschouwd.
De Gariepdam is het grootste stuwmeer van Zuid-Afrika en speelt als Nieuw Jerusalem een rol in Koorts. Tijdens een bezoek aan het plattelandsstadje Philippolis maak je kennis met een verscheidenheid aan mensen die zich hier hebben gevestigd, ver weg van de grootsteedse chaos van Zuid-Afrika. Zoals al dergelijke Zuid-Afrikaanse stadjes blijkt Philippolis veel meer te bieden dan je zou vermoeden als je zonder te stoppen door de hoofdstraat rijdt.
De Vanderkloof-stuwdam is gebouwd in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het dorp Vanderkloof is in Deon Meyer’s verhaal Amanzi, de nederzetting waarin Willem Storm een nieuwe menselijke beschaving wil beginnen. Uiteraard krijg je in Vanderkloof gelegenheid om uitgebreid alle plekken die Deon Meyer heeft beschreven met eigen ogen te zien. Ook andere plekken rond Vanderkloof/ Amanzi staan op de route, zoals de Havenga-brug, Luckhof en Koffiefontein.
De Oranjerivier staat tegenwoordig als Gariep op de kaart. Aan die rivier ligt naast Vanderkloof ook het stadje Orania. Hier vestigen zich alleen blanke Afrikaans-sprekenden. Orania is controversieel, maar past perfect in het verhaal van Koorts. Nie Bethesda grenst aan het Camdeboo nationale park met de beroemde Vallei der Verlatenheid. Het dorpje ligt nog steeds buiten de toeristische hoofdroutes en heeft daardoor een eigen karakter behouden. Nie Bethesda biedt een bescheiden toeristische infrastructuur een paar musea met lokale vondsten, waaronder bijzondere fossielen en voorwerpen die duizenden jaren geleden al werden gemaakt door de Khoisan.
Via zijwegen gaat de route steeds verder het binnenland in. De droge halfwoestijn Groot Karoo vormt het hartland van Zuid-Afrika. De meeste Nederlandse toeristen trekken hier snel doorheen. Onze Deon Meyer-reis biedt echter ruimschoots de gelegenheid om met dit prachtige gebied kennis te maken. Deon Meyer heeft de Karoo jarenlang tot in alle uithoeken verkent. Zijn beschrijvingen daarvan in Koorts hebben daardoor een bijzondere gelaagdheid.
Deon Meyer zette ook het Karoostadje Loxton op de kaart, door het te gebruiken in zijn verhalen en filmscenarios. Hij kocht er een huis en organiseerde er evenementen voor motorrijders en mountain bikers. Via Calvinia en Wupperthal naderen we de Zuid-Afrikaanse westkust aan de Atlantische Oceaan. Na de vissershaven Lambertsbaai raken we steeds sterker in de ban van de steden Kaapstad en Stellenbosch, waar zich sleutelscènes in het verhaal Koorts afspelen.
Stellenbosch is na Kaapstad de tweede stad die door de Nederlandse Verenigde Oost-Indische Compagnie in Zuid-Afrika werd gesticht. De stad is bekend vanwege de universiteit en de witte huisjes in Kaaps-Hollandse stijl die langs wegen met eikenbomen staan. En Stellenbosch is beroemd vanwege de fantastische wijnen die op de omringende heuvels worden gemaakt.
Koorts Spoor vindt een passende afsluiting in de stad waar de Europese kolonisatie van Zuid-Afrika begon. In de haven van Kaapstad, waar in 1652 de VOC-schepen voor anker gingen, eindigt het verhaal van Koorts. Ons Koorts Spoor vindt een waardige afsluiting op het V&A Waterfront, waar we tijdens ons afscheidsdiner de zon zien ondergaan achter de Tafelberg.
Zie voor meer informatie: https://padvat.nl/deon-meyer-koors.
De boekingen en betalingen worden verzorgd door Face2Farce Travel, veilig en vertrouwd dus. Bij Face2Face Travel kunt u ook de gewenste vluchten boeken.