IJsbergen spotten in Newfoundland

De provincie Newfoundland, een groot eiland in het uiterste oosten van Canada is de perfecte bestemming voor iedereen die van natuur houdt. Het is dun bevolkt en de meeste inwoners leven in of nabij de hoofdstad St. John’s. Hoewel het grootste deel van het eiland bestaat uit onherbergzaam, heuvelachtig, bos- en moerasgebied met veel meren en rivieren kun je hier een geweldige autorondreis maken.

Waar je in het West-Canada op zoek gaat naar beren zal je in het uiterste oosten, in Newfoundland vanaf de ruige kust proberen om ijsbergen te spotten. Tenminste, als je in de juiste maanden gaat en dat zijn mei en juni. Het plaatsje Twillingate noemt zichzelf tijdens het ijsberg-seizoen ‘Iceberg capital of the world’. Vanuit de haven vertrekken boottochten naar de voorbijdrijvende ijsbergen, maar soms komen de ijsbergen zo dicht bij de kust dat je zelf stukjes ijs kunt pakken!

Het toeristische seizoen is van mei tot en met half september, maar onder alle weersomstandigheden is Newfoundland een prachtige vakantiebestemming. Het Gros-Morne National Park mag niet ontbreken in je rondreis. Het noordelijke gedeelte van dit UNESCO park is meer bebost. De absolute topper is Western Brook Pond, een schitterend fjord omringd door kliffen tot wel 600 meter hoogte. Het zuidelijke deel is Tablelands, één van de zeldzame plaatsen op aarde waar continentverschuiving zichtbaar wordt door de rotsformaties die vanuit de aarde aan de oppervlakte zijn gekomen.

Dierenliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen! De papegaaiduikers, in het  Engels ‘puffins’ genoemd, verblijven hier tijdens de lente en de zomer voordat ze naar een warmer klimaat vliegen en bultruggen, orka’s en potvissen zwemmen dicht voor de kust. Landinwaarts is de kans groot dat je elanden zal zien. Ze zijn echt overal! Newfoundland is de vestigingsplaats van de eerste Europese kolonisten van Noord-Amerika. De ruïnes van een Viking-dorp zijn pas 50 jaar geleden ontdekt en zijn tegenwoordig ook te bezoeken in L’Anse-aux Meadows.

Het gezellige St John’s is de oudste stad van Noord-Amerika en werd gebouwd rond een baai met de typische en kleurrijke Newfoundland huisjes. De Cabot Tower in St. John’s heeft het allereerste trans-Atlantische bericht ooit ontvangen, namelijk de letter S in Morse, 3 puntjes dus.

Ik stel graag een interessante rondreis voor je samen over dit bijzondere eiland in het oosten van Canada. Je ontvangt van mij een offerte in de vorm van een interactieve website, alleen toegankelijk voor jou. Je ziet direct de route, de highlights van de bestemmingen, de accommodaties die ik aanraad en hoe lang het rijden is naar de volgende overnachting. Zo is de voorpret nog leuker!