Kanaaleilanden, anders en toch vertrouwd

Kanaaleilanden, intrigerend anders en toch vertrouwd.

Jersey is met haar oppervlakte van 117 km² het grootste Kanaaleiland. Daarna volgt Guernsey (65 km²), en Alderney (8 km²),vlakbij de Franse kust.  En Sark (5 km²) en Herm (1,3 km²) liggen ten oosten van Guernsey en zijn ook eenvoudig per veerdienst vanuit de haven van de hoofdstad St. Peter Port te bereiken.

Wie toeristische informatie zoekt over de Kanaaleilanden, zal bijna altijd de gevleugelde uitspraak van de Franse romanschrijver Victor Hugo tegenkomen: ‘Stukjes Frankrijk die in zee vielen en door Engeland werden opgeraapt’.

Het uiterlijk van de eilanden is Engels. Huizen voornamelijk in de Engelse cottage-stijl gebouwd. Men spreekt er de Engels taal, rijdt links en is de Engelse hoffelijkheid eigen.

Wat is er dan Frans vraag je je misschien af?

De Franse nonchalance zijn de Guernsey Man of Jersey Man beslist niet vreemd. En waar de Franse invloed vooral merkbaar is, is in de keuken. Zeevruchtenschotels zijn uitvoerig op de menukaart te vinden. Koks draaien hun hand er niet voor om, om smaakvolle gerechten op tafel te toveren. En uiteraard mag een lekker wijntje niet ontbreken.

Wandelen, fietsen, golfen, maar bezoek ook eens de vele fraai aangelegde tuinen op het eiland. Neem voor heerlijk relaxte tochten de Ruettes Tranquilles (Guernsey) of The Green Lanes (Jersey), een uitgebreid wegennetwerk waar wandelaars, fietsers en paarden voorrang hebben. Het heldere water leent zich uitstekend voor watersport activiteiten als zeilen, surfen, diepzeeduiken. Of altijd al willen zeevissen? Dat kan!

Het enorme verschil tussen eb en vloed is met gemiddeld zo’n 12 meter één van de grootste ter wereld. Dit maakt dat het eiland twee keer per dag totaal van gedaante verandert. Havens vallen droog, boten liggen op hun kant en op de stranden zijn de meest uiteenlopende schelpdieren te vinden.

Welk eiland kies je dan?

Jersey en Guernsey, de twee grootste en meest bekende eilanden, liggen op slechts een goed uur vliegen van Rotterdam. Op deze twee eilanden biedt je Travel Manager van Face2Face Travel samen met Sunair dan ook een zeer uitgebreid aanbod aan hotels, guesthouses en appartementen.

Herm en Sark zijn kleinere eilanden, per boot te bereiken vanuit Guernsey. Goed voor een dagtocht of een kort verblijf. Herm is nog nét niet onbewoond. Op Sark rijden eilandbewoners met fiets, tractor of paard en wagen en lijkt het serieus of de tijd hier heeft stilgestaan. En zelfs op deze eilanden hebben wij accommodaties kunnen contracteren.

Wil je al vertrekken? Vraag bij je Travel Manager van Face2Face Travel naar de mogelijkheden. Zelfs een auto of fiets kan er ter plaatse geregeld worden.

On y va, let’s go!