Stedentrip Krakau

Een van onze Travel Managers bracht in december een bezoek aan Krakau. Deze Poolse studentenstad is vooral bekend als uitvalsbasis voor een bezoek aan Auschwitz Birkenau, maar ook de stad zelf is de moeite waard. Als je in de december gaat krijg je als bonus bovendien een gezellige kerstmarkt op het grote marktplein. 

De leukste plek om te verblijven is Kazimierz, de oude Joodse wijk. Tijdens de tweede wereldoorlog werden de Joodse inwoners uit de wijk naar de ‘getto’ aan de overkant van de rivier verbannen. Nadat, vele jaren later, de film Schindler’s List in Kazimierz werd opgenomen, is de wijk opknapt en uitgegroeid tot een hip stadsdeel. Kazimierz is nu vooral populair vanwege de vele restaurants, koffietentjes en cafés. Proef hier vooral ook de zapiekanka, een soort pizzabroodje. De lekkerste koop je op het plein van Plac Nowy. 

Vanuit Kazimierz loop je zo naar andere bezienswaardigheden en interessante wijken in Krakau. Een van deze wijken die je niet mag missen is Podgórze, ofwel de ‘getto’. Misschien minder gezellig dan Kazimierz, maar wel indrukwekkend. Tijdens de tweede wereldoorlog was dit de wijk waar de Joodse inwoners van Krakau en ver daarbuiten onder erbarmelijke omstandigheden moesten wonen en werken. Op het Plac Bohaterrow Getta, het heldenplein, staan de stoelen symbool voor de leegte die achterbleef nadat in maart 1943 de wijk ontruimd werd en alle Joodse inwoners vermoord werden of naar een vernietigingskamp gedeporteerd.

Aan de andere kant van Kazimierz ligt het oude, historische centrum. Bezoek hier zeker het Wawel kasteel. Het is hier tevens heerlijk slenteren over de middeleeuwse pleinen en langs de statige oude panden en de vele kerken. 

Wist je dat Krakau sowieso heel betaalbaar is? Goede hotels zijn niet duur, uit eten ga je zeker in Kazimierz voor een spotprijs en buiten het hoogseizoen zijn er vaak heel goedkope vluchten te boeken. Kies daarom juist in de winter eens voor een verrassende stedentrip naar Krakau!