Motorreis door Zuid Afrika met Michiel van Dam

Deel hun Passie & Trots
Ga mee met Michiel van Dam & Johan Kriek op hun Cape Fun Tour 2019 (20.-30/11/2019)

 

Cape Town Waterfront – Bergen – Karoo Woestijn – BBQ onder Afrikaanse Sterren – Big Five Game Drive – Struisvogels & Walvissen – Legendarische Wegen – Cultuur & Geschiedenis- Pareltjes aan de Kust – Zuidelijkste Punt van Afrika – Exclusieve Wijnen & Voedsel – 4* vergelijkbare Accommodatie – Eénpersoonskamer met Eigen Badkamer – Kleine Groep & Twee Gidsen – Makkelijke Motorfietsen- Relaxte Ritten – Gegarandeerd Vertrek – Gecertificeerde Zuid-Afrikaanse Tour Operator

Dag 1 (155 km)

’s Morgens halen we de motorfietsen op in Kaapstad. We rijden langs de kust met spectaculaire uitzichten op de Atlantische Oceaan rechts en de Tafelberg en Signal Hill links van ons.
Via Chapman’s Peak, langs Cape of Good Hope Nature Reserve en Simon’s Town (beroemd vanwege de pinguïnkolonie). Daarna rijden we door het Kaapse wijngebied naar de tweede stad die in Zuid-Afrika is gesticht (na Kaapstad). Stellenbosch is beroemd vanwege de universiteit, wijngaarden, oude koloniale gebouwen en de ontspannen sfeer. Na het bezoek aan Stellenbosch rijden we naar Wellington, bijgenaamd het Hart van het Zuid-Afrikaanse Wijngebied. Onderweg komen we langs het monument in Paarl, gewijd aan de Afrikaanse taal. Nadat we onze intrek in de accommodatie hebben genomen en ons hebben omgekleed kunnen we aan een wijnproeverij deelnemen.
OV Hartebeeskraal in Wellington

Dag 2 (190 km)

Vanuit Wellington rijden we naar de Bainskloof Pass, geliefd bij motorrijders en genoemd naar de ingenieur Thomas Bains, die een reeks legendarische bergwegen en -passen aanlegde in de Kaapprovincies.
Na de pas rijden we verder het binnenland in naar Ceres, fruithoofdstad van Zuid-Afrika. Beschermd door aan alle kanten oprijzende bergen is Ceres een waar paradijs op aarde.
Na Ceres dringen we door in het kale, droge binnenland van de Karoo woestijn. Karoo betekent “plaats van grote droogte” in de taal van de eerste menselijke bewoners ervan, nu bekend onder de naam Khoikhoi.
Door landschappen die zijn bezaaid met bergen die de dageraad van de schepping lijken te hebben meegemaakt rijden we door naar Touwrivier. Daar volgen we de N1-snelweg naar de eindbestemming van vandaag.
Matjiesfounein is synoniem met het Lord Milner Hotel. In de droge en gezonde lucht van de Karoo bood Matjiesfontein in het verleden een welkome bestemming en een halteplaats aan welgestelde treinreizigers. De oude pracht en praal zijn goed geconserveerd en aangevuld met bezienswaardigheden en moderne gemakken.
’s Avonds genieten we van sundowner-drankjes en ’n Braai under the Sky: een onvervalste Zuid-Afrikaanse barbecue onder de open hemel.
OV Rietfontein bij Matjiesfontein

Dag 3 (235 km)

Vandaag is een rijdag. De motoren brommen door de schijnbaar eindeloze Karoo- landschappen die ons betoveren als we er doorheen rollen.
Bij Prince Albert Road verruilen we N1 voor de R407 naar Prince Albert. Via Meiringspoort Pass en zijn waterval rijden we door naar De Rust, waar we een welverdiende rust genieten na een lange maar betoverende rit.
OV House Martin in De Rust

Dag 4 (245km)

Vanaf De Rust volgen we losjes de loop van de Olifants Rivier, die stroomt tussen de Swartberge en Kammanassie Nature Reserves.
De ondertussen vertrouwde Karoo-landschappen blijven de stemming verhogen als we via Uniondale Heights Pass op de beroemde Route 62 komen, de Zuid- Afrikaanse variant van de Amerikaanse Route 66. Zelfde geschiedenis, zelfde aantrekkingskracht op motorrijders. In het droge landschap komen gaandeweg fruitboomgaarden naarmate we onder de bergen verder naar het oosten rijden. Bij Kareedouw slaan we af naar de kust waar we westwaards langs rijden over de beroemde Garden Route naar Tsitsikamma National Park, dat zo’n 80 km langs de Garden Route ligt. Tsitsikamma (“plaats van veel water”) staat bekend vanwege het inheemse woud met tropische hardhout. We zien de zon ondergaan in Storms River Village. OV Tsitsikamma Village Inn in Storms River Village

Dag 5 (95 km)

Vanaf Tsitsikamma rijden we verder over de Garden Route voor een korte rit naar Knysna. De lagune van Knysna, waar oesters worden gekweekt, is zonder twijfel een van de mooiste plekken aan de Zuid-Afrikaanse kust. Bij de ingang van de lagune staan The Heads, twee rotsformaties die als wachttorens Knysna lijken te beschermen tegen de ruwe wateren van de Indische Oceaan. Landinwaarts kronkelt een rivier door de jungle van Knysna Forest.
OV The Turbine Hotel at Knysna

Dag 6 (130 km)

We rijden verder over de Garden Route tot George. Daar gaan we landiwaarts via de Outiniqua Pass, door de Karoo naar de stad Oudtshoorn aan Route 62. Oudtshoorn ligt tussen twee machtige bergketens en is beroemd vanwege de struisvogels, die begin 20-ste eeuw grote welvaart brachten aan Oudtshoorn. Statige gebouwen herinneren aan die vervlogen tijden.
Ten noorden van Oudtshoorn parkeren we de motoren bij Buffelsdrift Game Lodge. Motorrijden is niet toegestaan als de Big Five in de buurt zijn.
Dus we gaan op Game Drive met speciaal daarvoor gebouwde en ingerichte voertuigen om met een bekwame gids op zoek te gaan naar buffel, leeuw, luipaard, olifant en neushoorn. Die vijf dieren waren het gevaarlijkste in de tijd dat mensen te voet jaagden met geweren, in plaats van in terreinwagens met telelensen.
OV Buffelsdrift Game Reserve

Dag 7 (65 km)

Na een optionele Game Drive ’s morgens vroeg kunnen we een struisvogelboerderij bezoeken in de buurt van Oudtshoorn, de stad met haar Victoriaanse gebouwen. In Oudtshoorn vindt jaarlijks het Klein Karoo Nasionale Kunstefees plaats, dat in het teken staat van de taal en cultuur van Afrikaans- sprekende mensen in Zuid-Afrika en daarbuiten.
Na een ontspannen lunch rijden laten we Oudtshoorn achter ons en rijden we over de Route 62 naar Calitzdorp, bijgenaamd de Portwijnhoofdstad van Zuid- Afrika. Calitzdorp is een typisch Zuid-Afrikaans plattelandsstadje dat buiten wijn- en portmakerijen ook goede restaurants heeft voor diegenen die graag wijnproeven combineren met een goede maaltijd.
OV Karoo Life in Calitzdorp

Dag 8 (265 km)

Na alle rust & recreatie van de afgelopen dagen vertrekken we voor een rijdag in het zadel. Route 62 voert ons via Ladismith naar Barrydale, waar we een pauze inlassen bij Ronnie’s Sex Shop. Bij nadere beschouwing blijkt dat etablissement niets anders te zijn dan een net wegrestaurant met een interessante geschiedenis. Dat verhaal kunnen we horen van Ronnie zelf, als hij niet te druk bezig om andere klanten te bedienen of met het signeren van petjes, t-shirts of andere RSS-souvenirs die er te koop zijn. Na het bezoek aan Ronnie rijden we zuidwaarts via de Tradouw Pass door een van de mooiste en ruigste bergpanorama’s van de Langeberg. Deze pas is zonder twijfel een van de toppers die in de West-Kaap over asfalt bereikbaar zijn. Na het schilderachtige kleurlingenplaatsje Suurbraak nemen we de N2 richting Swellendam, de op twee-na-oudste stad van Zuid-Afrika (na Kaapstad en Stellenbosch). Langs de hoofdstraat staan statige gebouwen in Kaap-Hollandse bouwstijl. Na Swellendam rollen de wielen opnieuw naar de kust in het zuiden. Het Schipbreukmuseum in Bredasdorp biedt een fascinerend inzicht in de gevaren waaraan zeelieden blootstonden en -staan langs de Zuid-Afrikaanse kust. Nog meer maritieme sfeer bieden de vissersplaatsjes Kassiesdorp en Arniston, waar we de nacht doorbrengen na een diner waarbij verse vis niet op het menu ontbreekt. OV Hotel Arniston in Arniston

Dag 9 (185 km)

Terug naar Bredasdorp, waar we de afslag nemen naar Cape L’agulhas voor fotomomenten op de Zuidelijkste Punt van Afrika.
Daarna richten we de wielen naar Hermanus, ook bekend als Walvishoofdstad van de Wereld. In het hoogseizoen (september, oktober en november) hopen we vanaf vaste wal Southern Right Whales te zien.
Een optionele boottocht brengt ons nog dichterbij deze gigantische zeedieren in hun natuurlijke leefomgeving. OV 78th on 5th in Hermanus

Dag 10 (150 km)

Na nog een optionele boottocht en een ontspannen ochtend aan zee stappen we op onze ijzeren paarden voor de laatste dag van onze Cape Fun Tour. Adrenaline en euforie pieken opnieuw op de kustweg R44 met Atlantische grandeur aan bakboord en de steil aflopende Kogelbergen aan stuurboord. Als we de Tafelberg weer in het vizier krijgen, weten we dat onze odyssee voorbij is. Een gedenkwaardige motortocht komt tot een goed einde op het Waterfront in de haven van Kaapstad. OV Village Life Waterfront in Kaapstad

CAPE FUN TOUR 2019

20 november tot 30 november 2019, € 3.500,- per rijder* (excl. vliegticket)

(4 deelnemers max), voor meer details zie volgende website: www.zatrax.com

Inclusief:

– 4* Single accommodatie (geen indeling)
– Diner & Ontbijt
– Royal Enfield motor
– Brandstof
– Gids voor de Royal enfield motorcycle

Exclusief:
– Lunch
– Drankjes
Wasserij
Fooien

Onderweg met Royal Enfield