Cyprus: Welkom in het land van de godin van de liefde en schoonheid, Aphrodite

 

 

Het ligt vrijwel in Azië, maar hoort nog bij Europa, Cyprus. Een land met vele gezichten. Niet alleen geografisch is het een mengeling tussen Orient en Europa, dit vindt je ook op het eiland terug. Je vind op het eiland bazars, maar ook moderne Europese winkelketens.
Vooral in het zuidwesten, in Paphos, de stad staat in zijn geheel op de Unesco-Werelderfgoed-lijst, zijn veel historische hoogtepunten te zien. Denk daarbij aan het prachtige archeologische park nabij de historische haven, maar ook aan de ‘Koningsgraven’. Maar ook op andere plaatsen op het eiland is er veel te zien. Te denken valt aan het spectaculair in de bergen gelegen Kykkos-klooster en bijvoorbeeld ook de ‘Badplaats van Aphrodite’, aan de noord-west kust bij Polis, maar ook aan de diverse opgravingen met prachtige nog goed in stand gebleven mozaiekvloeren in de overige kustplaatsen. In de bergen historische bergdorpjes.

Een must is vooral de ‘Geboorteplaats van Aphrodite’, een groot rotsblok in de zee, vlak aan één van de weinige rotskusten van Cyprus. De legende gaat dat een vrouw, die 12 keer om de rots zwemt, 12 jaar jonger wordt.
Cyprus is ook het land met vele gezichten wat betreft natuur. In het binnenland het prachtige hooggebergte ‘Troodos’, met grote dichte bosgebieden en in ‘Cedar Valley’ één van de wenige en grootste Europese Cederbossen. Aan de kust natuurlijk stranden, welke in Ayia Napa het mooist zijn. Ook bezienswaardig is het Akamas Schiereiland, een geheel autovrij eiland met vele wandel- en fietsroutes door de adembenemende natuur.

En dan nog het klimaat; in de zomer kan het soms zeer warm worden, tot 45 graden. Verkoeling vindt men dan in de bergen. In de winter, voor- en najaar is het klimaat zeer aangenaam, de temperatuur komt aan de kust vrijwel nooit onder de 20 graden. In het binnenland kan het in de winter echter veel grilliger zijn, vooral in de bergen, waar de temperaturen in de winter vaak onder nul blijven steken en veel sneeuw valt. Opvallend is, dat op de hoogste berg van het Troodosgebergte een waar skigebied is. De mogelijkheid op Cyprus is dan ook om ’s ochtends te skiën, ’s middags op het strand bij aangename temperaturen uit te rusten.

photo-234 mt-olympus_trail_map_l3 hram_afroditimozaiek02