Eilat

In november 2018 heb ik Eilat mogen bezoeken.
Transavia vliegt de komende winterperiode vanaf Amsterdam zeer aangenaam rechtstreeks naar Eilat.

Wat de plaats aantrekkelijk maakt is de aangename temperatuur gedurende de gehele winter. Niet voor niets komen mensen hier overwinteren. In november ligt de temperatuur tot boven de 25 graden. Het regent in Eilat bijna nooit.
Eilat ligt in een divers landschap. Aan de ene kant de prachtige onderwaterwereld met koraalriffen en landinwaarts de rotswoestijn met witte, zwarte, groene en rode rotsen.
Het is één van de beste duikplekken ter wereld! 🐠 Je verwacht het misschien niet, maar Eilat wordt gezien als een van de beste duikplekken ter wereld. Eilat heeft namelijk een magische onderwaterwereld. Coral Beach Nature Reserve is een populaire plek om te duiken en te snorkelen omdat het koraalrif 50 meter van het strand en de toppen van het rif een halve meter onder de waterspiegel zijn gelegen. Er zijn zwemroutes uitgezet om het koraalrif te beschermen.

 
Bovendien ligt hier de Coral World Underwater Observatory 🐬 Dit observatorium is het eerste onderwater observatorium ter wereld in zijn soort. Het bestaat al sinds 1975. Er zijn wel meer dan 800 verschillende soorten vissen, koraal, haaien, weekdieren, pijlstaartroggen, schildpadden en vele andere dieren uit de Rode Zee. De dieren in de zee kunnen gewoon rondzwemmen zonder dat ze worden tegengehouden door een net. Dus de ene dag zie je daar veel schildpadden voorbij komen, terwijl je de volgende dag bijzondere vissen kunt bewonderen. Het koraalrif is een perfecte plek voor alle dieren in het rif. Het is een natuurreservaat en het is verboden om de dieren en de vissen te voeren. Door dit observatorium ontmoet je de uniek onderwaterwereld in de Rode Zee zonder nat te worden.
Hier ligt aan de South Beach Dolphin Reef, een geliefde attractie van Eilat, waar dagelijks locale dolfijnen samen komen om te spelen en om gevoerd te worden. Vanaf de drijvende pieren kun je ze prima spotten. Het is mogelijk om samen met een gids tussen de dolfijnen te zwemmen en te snorkelen.

 

 

 

Een totaal ander landschap geeft de woestijn. Net iets ten noorden van Eilat ligt het Eilat-gebergte. Het Eilat-gebergte bevindt zich ook in de Negev woestijn. Dit gebergte biedt een van de meest adembenemende uitzichten en spectaculaire routes door de woestijn. De routes door dit gebergte zijn soms maar één tot twee meter breed en wel honderden meters hoog. Ook leven hier dieren, zoals hyena’s, jakhalzen en gazellen. Je kan dit gebied te voet bewonderen, of met een tour in een 4x4 jeep.
Vanaf bepaalde platforms in dit reservaat kun je 4 verschillende landen zien, namelijk Israël, Jordanië, Egypte en Saoedi-Arabië.
Een bijzondere plek zijn de pijlers van Amram: twee natuurlijke rotsformaties die worden veroorzaakt door de erosie van zandsteen. Loop 45 minuten en je komt bij een kloof, een andere opvallende plek in dit reservaat: The Red Canyon. Door het zandsteen reflecteren de muren in de kleuren rood, paars en wit.
Je kan het reservaat via Solomon’s Canyon binnen gaan. Dat ligt ongeveer 4 kilometer van Eilat af.

Daarnaast is Eilat de enige stad in Israël waar belastingvrij winkelen mogelijk is. Hierdoor zijn er vele malls en Ice Mall zelfs met een schaatsbaan. Er zijn ook nog vele andere winkelcentra. Hier zijn bekende merken, zoals Body Shop en Nike te vinden.