Cuba, een eiland waar menigeen van droomt om nog eens heen te gaan. Ook wij droomden ervan en nu we die droom waargemaakt hebben kan ik iedereen adviseren deze geweldige ervaring werkelijkheid te laten worden.
Kleurrijk, retro, vintage en eenvoud
Onze reis begon op dinsdag 28 maart 2017. Na een goede vlucht kwamen we halverwege de middag aan op Havana-airport. Daar word je meteen geconfronteerd met een sprong terug in de tijd van 60/70 jaar. Geen supersnelle computers, maar veelal eenvoudige middelen om zaken te regelen. Havana, de stad waar onze rondreis begon langs Casa Particulara’s. In een smal straatje midden in het centrum bevindt zich onze eerste casa. We kijken meteen onze ogen uit. Kleurrijk, retro, vintage, eenvoud, het is er allemaal. Hier hebben we twee overnachtingen en dus voldoende tijd om de sfeer van Havana te gaan proeven. De stad ademt een gemoedelijke en vriendelijke sfeer. Veel oldtimers, fietstaxi’s, oude motoren en paard en wagens doorkruisen de vele straten. Vrachtwagens die met het handje gelost worden. De pleinen, oude boekenmarkt en muziek zorgen voor een heerlijk sfeertje. Uiteraard mocht een bezoek aan Place de Revolucion niet ontbreken. De plaats waar Fidel Castro jaarlijks meer dan 1 miljoen Cubanen toesprak. Het grootste stadsplein ter wereld. Het is enorm groot, maar verder niet echt aantrekkelijk.
Tabaksplantages in Viñales
In Havana halen we onze huurauto op en vertrekken van daaruit via natuurreservaat Las Terrazzas en een overnachting in Soroa naar Viñales in het Westen. Een prachtige route met de roestbruine en zeer vruchtbare aarde waar de tabaksplantages zich bevinden. Viñales is een prachtig stadje met veel oude houten huisjes met veranda’s. De vallei is adembenemend mooi met de zgn. olifantsruggen (kalkstenen pijlers, die 160 miljoen jaar geleden gevormd zijn door erosie). Ook hier worden we vriendelijk ontvangen in onze casa. Ontbijt wordt bij de bewoners in huis geserveerd, een geweldige ervaring om te zien hoe deze mensen wonen en leven.
We besluiten de vallei te paard te doorkruisen en dat is echt een aanrader (zie foto). Tijdens deze rit komen we bij een kleine tabaksplantage terecht, waar we een ter plekke gerolde sigaar roken en op een bijzondere wijze sap van suikerriet te proeven krijgen. Een absolute aanrader de vallei te paard. Ook gaan we bij de enorme rotsschildering van 120×180 meter kijken.
Cubaanse snelwegen
Vanuit Viñales hebben we een lange rit van zo’n 350 kilometer voor de boeg naar Playa Larga aan de Varkensbaai aan de zuidkant van het eiland. De route is goed te vinden, maar de ‘snelweg’ is iets bijzonders en in niets te vergelijken met de Nederlandse snelwegen. Omkeren door de middenberm, tegemoetkomend verkeer, onder elk viaduct een bushalte, verkopers van gegrilde kippen, paard en wagens, fietsers, gaten, het kan allemaal op de Cubaanse snelweg. Uren links rijden is ook geen enkel probleem en dat gebeurt vooral omdat dat nu eenmaal de beste rijstrook is. Bij aankomst in Playa Larga daalt het euforische Cuba-gevoel wel even. Het is een soort slaapstadje met voor elk huis bouwmaterialen, grind en zand. Dit was even schakelen. Nadat we de casa gevonden hadden en ons hadden geïnstalleerd, zijn we even naar de baai gelopen. Ook hier twee overnachtingen. We besluiten de volgende dag in de auto te stappen en langs de baai te gaan rijden. Er zijn prachtige stranden en je kunt er prima snorkelen. We rijden door naar Playa Girón, de plaats waar Fidel Castro en Che Guevara destijds aan land kwamen en van waaruit de revolutie in gang is gezet. Ook hier weinig te beleven. Er is wel een klein museum over de revolutie.
Slapen bij ‘mama’
Vanuit Playa Larga rijden we door naar Cienfuegos, waar vooral de wijk La Punta indruk op ons maakt. Een villawijk met prachtige koloniale, kleurrijke gebouwen en villa’s, gelegen aan een baai. De Casa is daar wat moeilijk te vinden, maar een vriendelijke dame loopt wel even met ons mee. We worden hartelijk ontvangen en nadat we even hebben zitten praten verteld de man ons dat we even twee straatjes verderop gaan, want we slapen bij zijn ‘mama’. Daar blijken we een complete bovenwoning tot onze beschikking te hebben, echt heel mooi en uiteraard in koloniale stijl. We besluiten in onze casa te eten en dat is ook echt aan te raden. Eenvoudige, maar goede maaltijden.
Trinidad
Van daaruit rijden we door naar Trinidad, een prachtige route, die grotendeels langs zee gaat. Ook komen we langs de Jardin Botanica. We besluiten een bezoek te brengen. In dit stuk bos zie je vrijwel alle tropische en subtropische planten die op aarde voorkomen. Opvallend is de omvang van sommige bomen, maar ook de bamboe die wel 15 tot 20 meter hoog is, is prachtig om te zien. Geen gebaande paden of drommen toeristen. Geweldig om hier rond te lopen en ook hier weer die relaxte vriendelijke sfeer. Opvallend op Cuba is toch ook wel het doorgaans groene landschap met de bergen, prachtig. Ook in Trinidad is onze casa moeilijk te vinden. Als we het bij een dame vragen, die overigens zelf ook een casa verhuurd, worden we opnieuw vriendelijk geholpen. We vragen haar naar het adres. Ze weet het wel, maar kan het niet goed uitleggen. Belt vervolgens voor ons de door ons gezochte casa en ze verteld ons in gebrekkig Engels en een beetje Spaans dat de eigenaar in aantocht is op zijn bike. We mogen binnenkomen en plaatsnemen, maar we wachten even op straat en al snel komt onze man er aan.
Ook in Trinidad via de woning naar onze prachtige en eerste (moderne) kamer. Hier hebben we ook twee overnachtingen en we gaan snel Trinidad in. Echt de leukste stad van onze rondreis. De straatjes zijn oud met oude steentjes, nauwelijks verkeer in het centrum en veel mooie gebouwen en overal muziek. Het is hier heerlijk toeven. Per toeval eten we ’s avonds bij La Bajita. Een restaurantje waar de mensen in de rij staan om binnen te komen en waar binnen allerlei martelwerktuigen uit de tijd van de slavernij hangen, indrukwekkend. Het eten is er fantastisch en ondanks de drukte zitten we er heerlijk relaxed en maken ze ook geen haast om ons er weer uit te werken. We krijgen aan het eind zelfs nog een drankje van het huis, heel ontspannen. Als we rond 21.30 uur vertrekken staan er zo’n 30 mensen geduldig buiten te wachten om hier te eten. Ook onze tweede dag in Trinidad is een feestje, de vele terrasje en muziek maken de sfeer zo ontzettend leuk.
Met paard en wagen door Santa Clara
Vanuit Trinidad rijden we via Sancti Spirutus naar Santa Clara. We komen al snel langs het plaatsje Iznaga, waar we een stop houden. Er wappert daar overal katoen, waar de bewoners kleding e.d. van maken en proberen te slijten aan de toeristen. Vroeger was het een plantage waar zo’n 350 slaven leefden. Opvallend is hier de grote uitkijktoren van 7 verdiepingen, van waaruit de slaven vroeger in de gaten werden gehouden.
De plaats Santa Clara spreekt ons niet heel erg aan. In het centrum is een groot plein met wat mooie gebouwen. We besluiten ons met een paard en wagen te laten vervoeren naar het plein met daar het in 1988 geplaatste standbeeld van Che Guevara. Het gratis te bezoeken museum zijn we helaas niet in geweest, omdat je tas niet mee naar binnen mocht. Omdat al onze waardevolle spullen er in zaten durfden we deze niet in het rek achter te laten, waardoor een bezoek er voor ons niet in zat. Achter het niet erg uitnodigende voorgeveltje van onze casa ontvouwde zich een prachtig paradijsje met een schattige binnenplaats en een mooi kamertje. Hier hebben we deze vakantie voor het eerst een uurtje internet en kunnen we het thuisfront even wat uitgebreider inlichten over onze reis. ’s Avonds eten we in een prachtig restaurant dat ons werd aanbevolen door de eigenaar van de casa. Ook hier weer zo’n prachtige binnentuin.
Paradijselijk afsluiten
Vanaf Santa Clara rijden we onze laatste route van de reis zelf naar Varadero, waar we nog drie dagen vertoeven in een all-inclusive resort aan zee. Het resort is paradijselijk en hier hebben we een erg ruime kamer. We genieten aan zee, maar realiseren ons ook dat dit stukje van Cuba, absoluut niets te maken heeft met het echte Cuba.
Tot slot
We hebben ontzettend genoten van onze rondreis en zijn blij verrast door de Cubanen zelf. Wat een aardige, vriendelijke, behulpzame en vooral ook tevreden mensen. Het landschap is prachtig en bijzonder om te zien hoe deze mensen nog leven met hun oude auto’s, ossenwagens, fietstaxi’s en paard en wagens. Ze genieten van gezelschap en muziek en zijn heel open. Het was een fantastische ervaring en een absolute aanrader. En alle eenvoud…….ook daar wen je snel aan.
Cor en Sarina Uittenbogaard (Groot-Ammers) hebben deze reis geboekt bij Lianne van Loenen van Face2Face Travel