(Na-) zomeren in Graubünden

Een zomervakantie met de juiste afwisseling van activiteiten is de basis om thuis te komen met mooie vakantieverhalen. Wandelen in de bergen of fietsen met een mountain- of e-bike door de natuur, een treinreis met de wereldberoemde Bernina Express of tot rust komen in een wellness resort. In Graubünden, het vakantiegebied nr. 1 van Zwitserland, staat een vakantie gelijk aan unieke vakantieherinneringen. Drie tips en redenen om deze (na)zomer nog naar deze prachtige bestemming te reizen.

1: Onvergetelijk toeren door de bergen

Ga je het liefste met de eigen auto op vakantie? Geen probleem! Ideaal zelfs om het imponerende berglandschap van Zwitserland te ontdekken. Rijd over Alpenpassen en langs UNESCO Werelderfgoed. Ontdek de uitersten van de natuur, wanneer je door het Zwitsers Nationaal Park rijdt en op dezelfde route zowel gletsjers als palmbomen spot. Stap uit in kleine, authentieke bergdorpjes, waar de bewoners behulpzaam zijn en tradities – net als hun taal – in ere gehouden worden. Wees dus niet verbaasd wanneer je in het Duits, Italiaans óf Reto-Romaans wordt aangesproken. Maar maak je geen zorgen, want met Duits of Engels kun je vrijwel overal terecht!

De “Graubünden mountain pas route” voert je in zes dagen langs de highlights van de bestemming. De route begint in het oude centrum van hoofdstad Chur, de oudste stad van Zwitserland en leidt onder andere langs Lenzerheide, door het enige Nationaal Park van Zwitserland naar het Münsterdal en langs plaatsen als Zernez, Val Poschiavo en St. Moritz. Onderweg heb je voldoende tijd om van het uitzicht én activiteiten te genieten. Bezoek bijvoorbeeld de abdij van Disentis en kijk uit over de Rijnkloof, die niet voor niets ook wel de Grand Canyon van Zwitserland genoemd wordt.

2: UNESCO Werelderfgoed spotten

Graubünden beschikt over drie UNESCO Werelderfgoederen. Met hun eigen charme benadrukken ze het veelzijdige en unieke karakter van de regio. De Tectonic Arena Sardona is een geologisch fenomeen. Het is een spectaculair voorbeeld hoe gesteenten door aardverschuivingen over elkaar heen schuiven en heeft een belangrijke rol gespeeld in de wetenschappelijke kennis over het ontstaan van gebergten in het algemeen. Het internationaal bekende klooster St. Johann in Müstair herbergt de grootste frescoverzameling ter wereld uit de middeleeuwen. Het kloostermuseum toont kostbare getuigen van een voormalige bloeitijd. De Albula- en Berninalijn van de Rhätische Bahn tot slot is een letterlijk en figuurlijk hoogstandje in ‘s werelds spoorgeschiedenis. Het UNESCO traject loopt in 122 kilometer van Thusis naar Tirano over 196 bruggen, door 55 tunnels en langs 20 dorpjes. Een once-in- a-lifetime belevenis. De “Graubünden UNESCO World Heritage Package” laat je in vijf dagen het UNESCO Werelderfgoed ervaren, inclusief overnachtingen, vervoer met de Rhätische Bahn en entreegelden voor de UNESCO Werelderfgoederen.

3: Ontdek de Bron van de Rijn

tomameerAl decennia lang komen mensen naar Graubünden om aan te sterken in de frisse berglucht. De veelzijdige natuur met maar liefst 937 bergtoppen en 615 meren, maakt de regio een geliefd vakantieoord voor velen. Waar je ook bent in het Zwitserse kanton, een panoramawandeling of spectaculair uitzicht is altijd dichtbij. De Rijn, die bij Hoek van Holland de Noordzee instroomt, heeft zijn bron in Graubünden. In zo’n 3 uur wandel je over de Oberalpass naar het kraakheldere Tomameer, waar je de schoonheid van de Rijn in alle rust ervaart.

Face2Face Travel voorziet je graag van advies over een accommodatie in Disentis Sedrun, om de bron van de Rijn al dan niet met een gids te ontdekken.