In Salzkammergut lustig sein

Salzkammergut is een gebied in Oostenrijk, ten oosten van Salzburg. De naam is ontstaan doordat er al vanaf de Romeinse tijd zout gewonnen wordt in de streek. Het zout winnen gebeurt nog steeds, maar de toeristische industrie is een belangrijkere trekpleister geworden.

In de winter is het een prachtig, uitdagend gebied waar van alles te beleven is. De tijd van de Kerst- en Advent Markten is net voorbij, dus zet deze maar alvast op je bucketlist voor de aankomende decembermaand! Met een beetje geluk valt er veel sneeuw en lijkt het net alsof je zo in een ansichtkaart loopt.

Een grote groep Travel Managers van Face2Face Travel is afgelopen december voor een aantal dagen afgereisd naar dit gebied. Heen met de trein en terug vliegend vanuit Salzburg naar Amsterdam.

Vanuit de plaats Abtenau zijn we op stap geweest en er is enorm veel te doen!

Abtenau heeft een eigen skigebied, Lammertal-Dachstein, voor zowel gevorderden als beginners. Ook voor de niet-skiërs zijn er leuke dingen te doen zoals bijvoorbeeld een fakkeltocht. Extra bijzonder omdat er zoveel sneeuw was gevallen.

Diverse plaatsen zijn vanuit Abtenau goed te bezoeken zoals Salzburg, een grote mooie stad. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Barok gebouwen, waaronder de dom en de middeleeuwse burcht domineren deze stad.

Wat een absolute must is, is Hallstatt.  Deze stad ligt aan de gelijknamige Hallstȁttersee en was tot de jaren 60 van de 20e eeuw alleen via dit meer bereikbaar. Heel erg idyllisch gelegen en alleen hier al maak je ontzettend veel foto’s. Wat een prachtig uitzicht maar ook de kleine straatjes en beekjes maken dat je je goed kunt inleven hoe het er in dit dorp vroeger aan toe ging.

Bijzonder is een bezoek aan het Knekelhuis bij de St. Michaelkapel. Het dorp ligt tegen het gebergte aangebouwd, waardoor er weinig ruimte was om een uitgebreid kerkhof te creëren. Alle schedels en gebeentes van gestorven inwoners worden hier bewaard. Beetje apart maar wel een bezoek waar.

Er is een kabelbaan naar de top van de Hoher Krippenstein waar je een uitzichtplatform hebt. Prachtig!

Hallstatt is zelfs zo mooi dat er in de Chinese provincie Guangdong in een pretpark een kopie in spiegelbeeld is geopend van deze plaats.

Sankt Wolfgang am Wolfgangsee en Bad Ischl zijn op korte afstand rijden en stuk voor stuk dorpjes met een rijke historie en een schitterende ligging. Sisi en Kaiser Franz Joseph hebben tijdens de zomers hier hun verblijf gehad.

In de stad Salzburg kun je heerlijk winkelen en flaneren. Er zijn elegante straten, je kunt er heerlijk gebak eten of een bijzonder koffie nemen bij Cafe Tomaselli, waar de high society van Salzburg komt. Uiteraard de Mozartkugel uitproberen, de zilveren met blauw papier zijn de enige echte!

Zowel in de zomer als in de winter kun je mooie tochten met de boot maken naar alle plaatsen, maar ook per bus of huurauto kun je alle kanten op. Sankt Gilgen, Strobl, stuk voor stuk leuke plaatsjes. In de tijd dat de Travel Managers er waren was er in iedere plaats wel een kerstmarkt, ieder met een eigen kenmerken, het verveelde niet.

Salzburg is goed bereikbaar. Wij zijn heen met de trein gegaan vanaf Utrecht en na 2 keer overstappen waren we in Salzburg Haubtbahnhof. De reis is prima te doen op deze manier. Terug met Transavia, ook vanuit Salzburg. De luchthaven is klein en overzichtelijk dus dit verliep goed.

Wil je ook een keer naar dit gebied, in de winter- / adventsperiode of in de zomer? Met een kleiner of groter gezelschap? Wij helpen je graag verder.