Schiphol airport verbouwt

SCHIPHOL AIRPORT – Luchthaven Schiphol begint binnenkort met een ingrijpende verbouwing van het non-Schengengebied. De aanbesteding is nu nog aan de gang en “daarna gaat de schop in de grond”, zei topman Jos Nijhuis in februari bij de presentatie van de jaarcijfers. De vernieuwing op Schiphol Airport betreft de aanleg van een centraal beveiligingssysteem voor de non-Schengenvluchten.

Nu gaan vertrekkende passagiers voor die vluchten eerst door de douane en pas bij de gate wordt de handbagage gecontroleerd.

Na de verbouwing zal het systeem identiek zijn aan ‘Schengen’: alle passagiers moeten door één en dezelfde centrale bagagecontrole. “Wij zijn één van de weinige grote luchthavens die nog geen centrale controle van handbagage hebben voor alle vluchten”, zegt Nijhuis.

De verbouwing, die 350 miljoen euro gaat kosten en in 2015 wordt opgeleverd, houdt onder meer in dat op de E-, F-, en G-pier een extra verdieping komt. De stromen voor vertrekkende en binnenkomende passagiers zijn daarna volkomen gescheiden.

Transferpassagiers afkomstig van luchthavens met een minder ingrijpende controle dan die van Schiphol Airport worden in het nieuwe systeem opnieuw gescand voordat ze aan boord van de volgende vlucht stappen.

Bron: Schiphol Airport