sLOVEnië

Eind december waren wij al enthousiast over dit land en is er in deze nieuwsbrief aandacht gegeven aan Slovenië. Nu een grote groep Travel Managers van Face2Face Travel vorige maand Slovenië bezocht heeft kunnen we het alleen maar bevestigen: sLOVEnië!

Slovenië wordt omringd door Oostenrijk in het noorden, Italië en de Adriatische zee in het westen, Kroatië in het zuiden en het oosten en Hongarije in het noordoosten. Binnen 2 uur vlieg je vanaf Amsterdam naar Ljubljana, de hoofdstad. Na aankomst kun je een huurauto ophalen op de overzichtelijke luchthaven en je reis gaat beginnen. Alles met relatief korte afstanden. De wegen zijn goed en je rijdt prachtig tussen de Julische Alpen door.

Het meer van Bled bereik je binnen een half uur vanaf de luchthaven. Het heeft een eiland in het midden met een kerkje erop. Met een speciale Bled-boot, de pletna, ben je er in een half uur. Je kunt er de klok zelf luiden, zodat al je wensen uitkomen…. Het meer van Bohinj ligt iets verder, deze omgeving is ook wat ruiger met een prachtige waterval. Het is ook een wintersportgebied.

Vintgar Gorge is een must om naartoe te gaan. Je kunt er een schitterende wandeling maken van circa 2 uur. Het water dat door deze kloof stroomt is helder groen. Ongelooflijke kleuren, zeker als het zonnetje tevoorschijn komt. Dit komt door het gesteente van de Alpen wat de bron is voor dit water. Vele bruggen en goede paden leiden je langs al dit moois. Zeker ook leuk om met kinderen te doen. Ljubljana is een heerlijke stad om een paar dagen te verblijven of om als uitgangspunt te gebruiken voor diverse tochten. De mensen zijn relaxed, Slowenia noemen ze het zelf. Overal terrasjes, het centrum is autovrij en iedere vrijdag is er een foodmarket, waar je heerlijk kunt eten tussen de locals. Neem als toetje zeker de bekende Kremsnita!

Vanuit Ljubljana is het aan te raden om naar de westkust te rijden. Het pittoreske plaatsje Piran is een prachtige mix tussen Italië en Kroatië. Portoroz ligt ernaast en daar zijn voornamelijk de grote hotels. Een bezoek aan het Predjama kasteel is interessant, want dit kasteel is gebouwd in een boog voor een hoge rotswand. Als meer geïnteresseerd bent in paarden dan moet je zeker een bezoek brengen aan de Lipica Stoeterij welke ligt op de weg tussen de hoofdstad en de kust. O.a. in Wenen zijn deze beroemde Lipizaner paarden te zien in de rijschool.

Een bezoek aan de bekende Postojna Caves mag niet ontbreken maar als je echt iets bijzonders wilt zien dan zijn de Skocjan grotten ook een aanrader. Je merkt het al, een relatief klein gebied en meer dan genoeg te doen. Vraag je Travel Manager naar de mogelijkheden, alles is op maat aan te passen voor een mooie, onvergetelijke reis naar Slovenië.