Tot ziens in Krakau

Nog niet zo heel lang leek Oost-Europa ver weg en geheimzinnig. Steden als Praag en Boedapest trekken veel toeristen, maar Krakau is nog een vrij onbekende Oost Europese parel. De stad bruist van de energie, heeft een prachtige indrukwekkende historie en is goed betaalbaar.

Tot 1608 was Krakau de hoofdstad van Polen. Liefkozend wordt de stad ook wel ‘het Florence van het Oosten genoemd’. Krakau kent een oud en een nieuw gedeelte. Het oude deel, Rynek Glowny, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Nieuwsgierig naar een van de grootste marktpleinen van Europa? Dan moet je in hire zijn. Het plein heeft een oppervlakte van 40.000 vierkante meter en symmetrisch ingericht. Rynek Glowny betekent Grote Markt betekent en dat is het zeker.

Wanneer je door de stad wandelt zie je dat Krakau nog vele invloeden heeft van de vooroorlogse architectuur. De stad is niet verwoest tijdens WO II waardoor er zelfs nog middeleeuwse invloeden zijn. De stad ligt op een berg, de Wawel. Deze berg moet je zeker bezoeken: hij is 228 meter hoog en onder andere het Koninklijk kasteel en de kathedraal vind je daar. Onder de Wawel ligt de Drakengrot wat zeker een bezoek waard is.

Een van de meest populaire wijken is de Joodse wijk Kazimierz. Het is historisch en het is hip. Deze voormalige Joodse getto is in 20 jaar tijd getransformeerd naar een hippe plek. Er zijn synagogen, een klein kerkhofje , de wereldberoemde Schindlers Factory.

Weet je dat ik als Travel Manager van Face2Face Travel je veel tips kan geven? Er is een strand, ten minste bijna. Aan de oevers van de Wisla is een heuse beachclub met zach mul zand, een speeltuin, en een zwembad op een vrachtboot in het water. Hoe bijzonder is dat?

Een bezoek aan de Wielczka, een van de oudste zoutmijn ter wereld, is een onvergetelijke ervaring voor iedereen. Maar wanneer je in Krakau bent mag een bezoek aan Auschwitz eigenlijk ook niet ontbreken. Het is onvoorstelbaar dat slechts een uur verwijderd zulke vreselijke dingen gebeurd zijn in een van Europa’s grootste concentratiekampen. Nu is het kamp een museum.

Dus nu kunnen we tegen je zeggen: do zobaczenia w Krakowie!