Tzoumerka : Griekenland maar dan anders

Tzoumerka, de regio die ligt op het vasteland van Griekenland, onder Albanië is echt nog een onontdekt stukje Griekenland. 
Na landing op de kleine luchthaven van Ioannina kun je via kronkelende wegen naar de bergen van Tzoumerka rijden. Onderweg ontmoet je schapen, paarden en geiten voordat je aankomt bij het witte bergdorpje Syrrako. Het zusje van dit dorp is Kalarrytes: iets kleiner en even zo mooi.

Bij de plaatselijke taverne ben je van harte welkom om een glaasje Tsipouro te drinken. Houd je van wandelen? Dan kun je onder andere een tocht maken van het ene dorpje naar het andere. De omgeving is rustiek, met prachtige watervallen, groen, rustig en absoluut een aanrader als je van activiteiten houdt en spiritualiteit. Er zijn in de omgeving meerdere kloosters te bezoeken die op hoge en bijzondere locaties zijn gebouwd. Dat geeft de omgeving een mystieke sfeer.

Een voorbeeld is het klooster van Kipina. Dit klooster is uitgehouwen in een rots. Via een wandelpad loop je rustig naar boven en heb je een prachtig uitzicht. Niet alle kloosters zijn meer bewoond, maar wel geheel vrij te bezichtigen. Wist je dat in deze omgeving de Mountain tea wordt verbouwd? Zoals de naam al zegt wordt deze thee in de bergen geplukt en gedroogd. Heel gezond en het wordt veel gebruikt voor mensen die aan yoga doen.

Ongeveer twee uur rijden vanaf het gezellige plaatsje Pramanta rijd je naar de beroemde kloosters van Meteora. Deze kloosters, die op de werelderfgoed UNESCO staan, zijn op hoge rotspilaren gebouwd. Door eeuwenlange wind- en watererosie hebben deze rotsformaties bijzondere vormen gekregen

.

Het stadje Ioannina ligt aan een groot meer met gezellige terrasjes, tavernes, cafés, bars en is omringd met kleine winkeltjes met joodse invloeden. Ook een wandeling rondom het meer is een prachtige ervaring. Vanaf het meer kun je met de boot naar het eiland van Ioannina. Op het eiland kan je heerlijk kuieren en meer te weten komen over de geschiedenis van Ali Pasha, bijgenaamd de leeuw van Ioannina.

Tzoumerka, voor een pure, stoere, rustige en mystieke ervaring!