Umbrië, het hart van Italië

Hoewel Umbrië wellicht wat minder bekend is als haar buurvrouw Toscane is ook deze streek zeer de moeite waard. Het landschap is grotendeels berg- en heuvelachtig en bedekt met olijfbomen en wijngaarden.

Overal vind je meesterwerken uit de Renaissance, heiligdommen, middeleeuwse dorpjes én het grootste meer van midden-Italië: Lago di Trasimeno. Vanwege de mooie ligging wordt dit meer ook wel het blauwe meer tussen de groene heuvels genoemd. Je vindt hier schilderachtige dorpjes. Overal restaurantjes met mooie terrassen aan het water waar je kunt genieten van de vangst van de lokale vissers.

Bezoek ook zeker het plaatsje Castiglione del Lago met haar prachtige ligging op een schiereiland. Op de punt vind je het Palazzo della Corgna, vol met indrukwekkende fresco’s van Il Pomarancio, uit de 16e eeuw. Dit paleis biedt ook toegang tot de middeleeuwse burcht met een ongebruikelijke vijfhoekige vorm. In de zomer worden er in de burcht voorstellingen gegeven.

Het wegennet van Umbrië is zeer goed en bij iedere historische plek is er voldoende parkeergelegenheid. Je wilt immers niet met je auto klem komen te zitten in de kleine, kronkelende straatjes en steegjes van een 15e -eeuws dorp. Historische plaatsen als Perugia en Spoleto hebben zelfs een netwerk van ondergrondse roltrappen en looppaden aangelegd om snel van de ene kant naar de andere kant te komen en het hoogteverschil gemakkelijk te overbruggen.

Toch is het een aanrader om de wandelschoenen aan te trekken en ook de natuur van Umbrië te ontdekken.

De pelgrimsroute Camino di Francesco is maar liefst 270 kilometer lang en slingert over bergpassen, langs watervallen, door prachtige natuur en langs velden vol met wijnranken en fruitbomen. Onderweg kom je langs historische plaatsen die verbonden zijn met het leven van St. Franciscus van Assisi. Dit was de belangrijkste pelgrimsroute van de Franciscanen op hun weg naar Rome.

Onderweg geniet je natuurlijk van de culinaire kant van Umbrië: truffels! Of het nu in de pasta is, geschaafd over een biefstuk of truffelboter op een stukje Ciabatta: dit moet je proeven als je in Umbrië bent. In de winkeltjes in plaatsen als Todi en Spoleto zal je regelmatig een bordje aangeboden krijgen om te proeven. Voor de echte truffel liefhebber is er de optie om in het najaar zelf truffels te gaan zoeken. Diverse agriturismi hebben naast akkerbouw of een wijngaard ook een eigen truffelhond.

Als Travel Manager van Face2Face Travel beschik ik over een zeer uitgebreid aanbod van accommodaties in Umbrië in diverse prijsklassen. Unieke locaties, met uitzicht over de glooiende heuvels, midden tussen de wijngaarden, of liever een stadshotel, ik stel graag een rondreis voor je samen, geheel op maat.

Als cultuur, natuur en culinair genieten de ingrediënten zijn voor een geslaagde vakantie dan zit je in Umbrië helemaal goed. En zoals de lokale bevolking het zelf zegt: Umbrië lijkt op Toscane, maar dan zonder kustlijn en zelfs voordeliger!