Valletta culturele hoofdstad 2018

Een vakantie naar Malta is een ideale mix van strand, natuur en een reis door de geschiedenis. Als je houdt van een strakblauwe lucht, gekleurde bootjes, een rijke cultuur, grillige rotskusten en blinkend witte huizen dan ben je op Malta aan het juiste adres.

En in 2018 is dat nog een extra speciaal, want dan is Valletta de culturele hoofdstad van Europa van 2018. Deze prestigieuze titel geeft het ongelooflijk rijke culturele erfgoed van Valletta aan, de hoofdstad van het eiland. En dan te bedenken dat deze stad nog geen 10 jaar geleden bij lange na niet voldoende ontwikkeld was om deze titel te mogen dragen. Dus er was werk aan de winkel en dat is goed te zien. De culturele hoofdstad van Europa is een jaarlijks terugkerend kunstevenement. Eén of meerdere steden uit verschillende landen worden gekozen als culturele hoofdstad. Voor 2018 zijn dat Leeuwarden en Valletta.

Valletta, als vestingstad, gebouwd door Jean Parisot de la Vallette, grootmeester van de Ridders van Sint Jan, staat vol met architectonische en artistieke voorbeelden van haar legendarische verleden. Maar de eer die Valletta is toegewezen is meer dan alleen een erkenning van haar goed bewaarde verleden. Valletta is een bruisende en levendige stad. De drukke cafeetjes, kunstwerken en tentoonstellingen, open pleintjes en de bloeiende markt, zorgen er allemaal voor dat Valletta meer is dan een openbaar museum.  Wandelend door de straatjes zul je je wanen in een levend geschiedenisboek. De stad verandert voortdurend en dat is goed te zien aan de huidige verbouwingen van de ingangspoorten van Valletta. Er is een nieuw en modern parlement, de wederopbouw van een historisch operagebouw en er komt een nieuw plein: het Piazza de Valette.

Dus hoe leuk is het om hierbij aanwezig te zijn? Malta is op slechts 3 uur vliegen van Nederland. Het eiland is klein, maar toch ook weer groots en veelzijdig. Op Malta kun je zowel met het openbaar vervoer als met een huurauto leuke tochten maken. Als je zelf gaat rijden let dan goed op, want er wordt links gereden! Plaatsen als Sliema, Qawra, St. Julians, St. Paul’s Bay en Mellieha zijn absoluut de moeite waard om te ontdekken.

Nieuwsgierig geworden? Neem contact met mij op en ik doe je een leuk voorstel naar deze prachtige stad en dit mooie eiland in de Middellandse zee.