Wijn en historie in Alentejo

Wijn en historie in het rustige Alentejo

De Alentejo in Portugal is niet alleen de grootste maar ook nog eens de dunst bevolkte provincie van het land. Glooiende heuvels, graanvelden, bossen vol met kurkeiken en wijngaarden zo ver je kunt kijken. Combineer dat met een heerlijk klimaat en pittoreske dorpjes en je begrijpt waarom dit een geliefde vakantiebestemming is onder de Portugezen. Hoewel de zomers in het binnenland zeer heet kunnen zijn, blijft de Alentejo mooi groen vanwege het enorme stuwmeer van Alqueva. Dit stuwmeer is het grootste van Europa en voorziet de rivieren en stroompjes in de gebied van water. Ook is het de belangrijkste irrigatie bron voor de vele wijndomeinen die de Alentejo rijk is. In dit gebied worden verrassende wijnen geproduceerd die tot de beste van Portugal behoren. Diverse wijndomeinen hebben hun deuren geopend voor bezoekers. Je kunt ter plaatse een rondleiding boeken en alles leren over de traditionele maar soms ook speciale manier van wijnbouw.

Zo worden er op sommige domeinen geen houten maar grote terracotta potten, ook wel amphora’s genoemd. Deze techniek stamt nog uit de tijd van de Romeinen en wordt nog op kleine schaal toegepast. De binnenkant van de pot wordt gecoat met een pasta van bijenwas, olijfolie en hars en dit wordt vervolgens zodat er een glazuur achterblijft in de pot. Dit glazuur geeft de wijn een heerlijk aroma.  Het is echter niet enkel wijn wat de klok slaat in de Alentejo. Je kunt hier uitstekend terecht voor een autorondreis langs witte dorpjes waar de tijd lijkt stil gestaan te hebben. Vooral langs de grens met Spanje vind je hooggelegen en ommuurde dorpen zoals Elvas en Monsaraz met veel historie. Beide dorpen hebben een heel eigen charme, Elvas met de vele fortificaties rondom het dorp en Monsaraz met het kasteel van waar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving.

Graag stel ik als Face2Face Travel Manager een afwisselende rondreis voor je samen door het rustige Alentejo. Met een huurauto kom je overal, de wegen zijn goed en er is voldoende parkeergelegenheid bij de dorpjes. Ik raad je ook aan om enkele nachten te verblijven in een Pousada. Dit zijn veelal luxueuze hotels, vaak gevestigd in een historisch gebouw zoals een oud klooster of een kasteel. Je vindt Pousadas niet alleen op het platteland maar ook in een stad als Évora. Deze stad mag niet ontbreken in een rondreis door de Alentejo! Évora staat al sinds de jaren tachtig op de UNESCO Werelderfgoedlijst en  herbergt de grootste en belangrijkste Romeinse tempel van het Iberisch schiereiland. In de stad vind je veel invloeden uit de Moorse periode maar ook een Gotische kathedraal met prachtige versieringen uit de Renaissance periode.

Naast luxueuze hotels kan ik je ook van harte de landelijk gelegen hotels aanbevelen. Deze hotels, ook wel ‘hotel rural’ genoemd verbouwen vaak hun eigen olijfolie of wijn en bieden meestal een goed restaurant waar met lokale producten wordt gekookt. Face2Face Travel heeft toegang tot een uitgebreid aanbod aan accommodaties en activiteiten in Portugal en ik kan de rondreis volledig op maat voor je samenstellen!